Okrem maximálneho nabíjacieho výkonu je tiež dôležité, ako namontovať Wallbox. Ukazuje sa, že vo väčšine prípadov to zvládnete sami s pomocou elektrikára. Tu je inštalácia Wallboxu v troch krokoch - prečítajte si, ako nainštalovať Wallbox do vášho domu.


V tomto článku preberieme:


1. Vyberte Wallbox a miesto montáže

2. Namontujte Wallbox na stenu alebo stojan

3. Pripojte Wallbox k elektrickému systému


Na začiatku vás varujeme: ak sa na to necítite, využite pomoc odborníka alebo poverte jeho inštaláciou odbornú firmu. Nesprávna inštalácia zariadenia môže spôsobiť stratu záruky alebo dokonca zničenie nabíjačky. Môže tiež predstavovať hrozbu pre zdravie a život používateľov.


Všetko, čo musíte urobiť, je riadiť sa našimi tromi bodovými pokynmi nižšie.


1. Vyberte Wallbox a miesto montáže

Je dobré zvoliť typ a výkon zariadenia na základe typu elektroinštalácie (jedno alebo trojfázová), ako aj očakávaného nabíjacieho výkonu. Posledný menovaný parameter často obmedzuje výrobca elektromobilu (napr. Nissan Leaf je možné nabíjať striedavým prúdom s maximálnym výkonom 6 kW). 


Pred inštaláciou Wallboxu si vyberte miesto, kde budete nabíjačku inštalovať. Krytá garáž bude najlepšia. V tomto prípade však musíte mať po zaparkovaní elektromobilu dostatok miesta, aby ste sa po ňom mohli voľne pohybovať. Dobrý Wallbox má triedu odolnosti IP66, takže ho môžete nainštalovať aj mimo budovy (napr. Na stĺp vedľa parkovacieho miesta na príjazdovej ceste, alebo pod parkovacím prístreškom). Skontrolujte však, či je elektrická inštalácia vo vzdialenosti, ktorá umožňuje pripojenie zariadenia pomocou napájacieho kábla z výroby.


2. Nainštalujte Wallbox na stenu alebo stojan

Keď si vyberiete perfektné umiestnenie pre svoje inštalácie Wallboxu, je čas ho nainštalovať. Budete potrebovať:


- vŕtačku a vrtáky,

- skrutkovače,

- kúsok lepiacej pásky.


Vyberte montážnu šablónu z obalu a pomocou kusu lepiacej pásky ju pripevnite na stenu alebo stojan na zvolenom mieste. Potom vyvŕtajte otvory podľa otvorov v šablóne a vložte do nich montážne hmoždiny, ktoré nájdete vo Wallboxe. Odstráňte šablónu, vložte montážnu dosku na svoje miesto a pripevnite ju skrutkami. Teraz opatrne zaveste zariadenie na držiaky montážnej dosky. V závislosti od vybraného modelu zariadenia môžete namontovať aj držiak kábla alebo zástrčky. Potom odstráňte fóliu chrániacu predný panel zariadenia.


Montážny návod (nájdete aj v balení produktu):




3. Pripojte Wallbox k elektrickému systému

Nezabudnite, že Wallbox je elektrické zariadenie, ktoré pracuje s napätím 220 V alebo 380 V. Dotyk ktoréhokoľvek z nich predstavuje smrteľné nebezpečenstvo. Preto odporúčame, bez ohľadu na vašu úroveň zručností, nechať váš Wallbox pripojiť k sieti elektrikárom. Budete si tak istí správnou inštaláciou, budete sa starať o svoju bezpečnosť i bezpečnosť svojich blízkych a neprídete o záruku na zariadenie.


Pokiaľ vzdialenosť miesta inštalácie Wallboxu od elektrickej inštalácie nie je väčšia ako dĺžka napájacích káblov, elektrikár nebude mať veľa práce a so všetkým by sa mal vysporiadať za menej ako pol hodiny.


Naša rada: pred kúpou zariadenia pozvite elektrikára a prekonzultujte s ním miesto inštalácie a vyberte parametre najlepšieho Wallboxu. Takto si ušetríte všetky prekvapenia pri inštalácii alebo pripojení zariadenia k napájaniu.