Nabíjanie elektromobilu a jeho dojazd sú jednou z najdôležitejších otázok týkajúcich sa elektromobility. Medzitým sa ukazuje, že počet kilometrov, ktoré bude elektrické auto najazdiť, ovplyvňuje ... jeho používateľ. Zistite, aký dojazd má váš elektromobil a čo robiť, aby ste ho predĺžili?


V tomto článku sa dozviete:


Aký dojazd má elektromobil?

Čo ovplyvňuje dojazd elektromobilu?

Koľko km prejde elektromobil?

Ako zvýšiť dojazd elektromobilu?

Zvyšuje dosah vyšší nabíjací výkon?


Prvé elektrické auto bolo postavené už v roku 1882. Prečo sme teda museli čakať takmer 150 rokov, kým sa elektromobily pomaly začali dostávať do sériovej výroby? Jednou z odpovedí sa ukázala potreba vyvinúť technológie, vďaka ktorým by takéto vozidlá mohli prejsť niekoľko stoviek kilometrov. 


Čo ovplyvňuje dojazd elektromobilu?


Prvou odpoveďou je samozrejme kapacita jeho batérií. Vyjadruje sa v jednotke kWh (kilowatthodina). Akademická definícia hovorí, že 1 kWh článok môže napájať 1 000 W záťaž jednu hodinu. V praxi stačí pamätať na to, že čím viac kWh batéria má, tým väčší dojazd má elektromobil.


Kapacita batérie však nestačí. Aj keď je to pevná hodnota, spotreba energie sa líši. To zase závisí od mnohých faktorov, hlavne od štýlu jazdy, ale aj od vonkajšej teploty. Neskôr v článku vysvetlíme, ako zvýšiť dojazd elektromobilu.


Koľko km prejde elektromobil?


Na začiatku je potrebné si uvedomiť, že všetky údaje výrobcov, ako v prípade vozidiel so spaľovacími motormi, sa týkajú jazdy optimálnou rýchlosťou a za optimálnych podmienok. V automobiloch s klasickým pohonom môže zmena rýchlosti alebo iných faktorov zmeniť spotrebu paliva na 100 km zhruba o 25%. Medzitým môžu v prípade elektromobilov rozdiely dosiahnuť 50% alebo dokonca viac, čo môže byť problém s menším dojazdom z výrobného závodu.


Na základe údajov zhromaždených používateľmi vozidiel môžete jasne odpovedať na otázku, koľko km Tesla prejde? Až 652 kilometrov, čo jej vynieslo prvé miesto v rebríčkoch. Ďalší Chevrolet Volt a Hyundai Kona na stupňoch víťazov prešli takmer 600 km. Na porovnanie, jeden z najobľúbenejších elektromobilov Nissan Leaf prejde na batérie až 385 kilometrov (toto podľa výrobcu). Dojazdy elektrických lokomotív nie sú v porovnaní s vozidlami so spaľovacími motormi pôsobivé. Navyše, nabíjanie elektromobilu trvá dlhšie ako tankovanie na čerpacej stanici.


Ako zvýšiť dojazd elektromobilu?


Pravidlo je jednoduché: čím nižšia je spotreba energie, tým viac kilometrov prejdete na jedno nabitie elektromobilu. Jedným z najdôležitejších faktorov je preto rýchlosť, ktorou sa pohybujete. Rýchla jazda spotrebuje viac energie a rovnako aj prudké zrýchlenie.


Teplota okolia tiež ovplyvňuje dojazd elektromobilu dvoma spôsobmi:


- pri nižších teplotách klesá účinnosť batérií,

- nízke a vysoké teploty vyžadujú aktiváciu vykurovacích alebo chladiacich systémov pre interiér vozidla a články, ktoré tiež spotrebúvajú energiu.


Na poveternostné podmienky bohužiaľ nemáme žiadny vplyv, ale energiu môžeme ušetriť zapnutím klimatizácie v lete alebo v zime menej intenzívnym zahrievaním interiéru. Nezabudnite tiež skontrolovať tlak v pneumatikách, pretože od toho závisí valivý odpor kolies.


Zvyšuje dosah vyšší nabíjací výkon?


Malo by byť jasne povedané, že výkon nabíjačky, ktorou je elektromobil nabitý, nemá absolútne žiadny vplyv na jeho dojazd ani kapacitu batérie. Najsilnejší 22 kW Wallbox nezlepší dojazd vášho elektromobilu, ale články nabije rýchlejšie. Na strane druhej, nabíjanie domácim Wallboxom patrí k najšetrnejšiemu nabíjaniu, čo sa životnosti Vašej batérie týka.