Ak plánujete nákup elektrického auta, pravdepodobne by ste ho chceli nabiť doma. Možno ste už počuli, že to trvá hodiny. Teraz je načase, aby ste si overili, ako si vybrať rýchlu nabíjačku pre elektrické auto, t.j. Wallbox?


V tomto článku sa dozviete:


Čo je to Wallbox?

Wallbox - ako si vybrať?

Ako dlho trvá nabitie elektromobilu?


Stojí za to vedieť, že doma je možné nabíjať nielen plne elektrické autá, ale aj plug-in hybridné autá. Vďaka tomu je možné krátke, mestské vzdialenosti prekonať prakticky iba v elektrickom režime, takže znížite výfukové emisie na nulu a ušetríte palivo. To sú len dva z mnohých dôvodov, prečo by ste si mali kúpiť domácu nabíjačku do auta.


Čo je to Wallbox?

Wallbox sa často používa v kontexte BEV a PHEV. Jedná sa o zariadenie určené na inštaláciu v domácnostiach, najčastejšie v garážach, menej často na príjazdových cestách alebo v blízkosti parkovacích miest. Zjednodušene povedané, Wallbox je jednoducho rýchlonabíjačka pre elektromobily a plug-in hybridy. V závislosti od predpokladaného výkonu zariadenia a možností inštalácie je Wallbox pripojený k existujúcej elektrickej sieti alebo k vyhradenému obvodu, napríklad pomocou samostatného elektromeru. Zoznámte sa s charakteristickými vlastnosťami domácich nabíjačiek striedavého prúdu a vyberte si takú, ktorá vyhovuje vašim potrebám. 


Wallbox - ako si vybrať?

Každé zariadenie tohto typu sa vyznačuje niekoľkými základnými parametrami. Nájdete medzi nimi:


- výkon vyjadrený v kW (kilowattoch). To priamo ovplyvňuje, ako dlho trvá nabitie elektromobilu. Výkon Wallboxu závisí od jeho konštrukcie a typu aj výkonu Vašej elektrickej prípojky.


-typ pripojenia: pre jednofázovú (220 V) alebo trojfázovú (380 V) inštaláciu. Čím vyššie je napätie, tým väčší je výkon zariadenia, ale nie každý musí mať doma trojfázovú inštaláciu. Na druhej strane, prípojku je možné projektovať vo fáze vytvárania projektu domu alebo garáže.


- Veľkosť istenia: 10A, 16A alebo 32A. Závisí to od rezervovanej kapacity prípojky, ktorá je zasa uvedená v zmluve s dodávateľom energií. Čím väčší je hlavný istič, tým viac energie dokáže Wallbox nabiť za rovnaký čas. Prakticky môžete u dodávateľa požiadať o zvýšenie kapacity pripojenia ak to bude nutné.


- model zástrčky, ktorý závisí od zásuvky vo vašom elektrickom alebo hybridnom vozidle. Vo väčšine prípadov pôjde o zástrčku Type 2, je v Európe najpoužívanejšia. Na trhu nájdete mnoho adaptérov, vďaka ktorým môžete nabíjať autá aj iným typom konektorov (napr. Type 1).


Ako dlho trvá nabitie elektromobilu?


V praxi sa výkon nabíjačky premieta do času nabíjania. Keď pripojíte auto k elektrickému systému obyčajným káblom so zástrčkou, spustíte továrenskú nabíjačku zabudovanú vo vozidle alebo jej prenosný ekvivalent. Takto získate maximálny výkon približne 3 kW, s ktorým nabitie Nissan Leaf (40 kWh batéria) z nuly na 100% trvá ... viac ako 12 hodín.


Tu vstupuje do hry rýchlonabíjačka pre elektrické autá, napríklad 22 kW Wallbox. S touto verziou zariadenia dokážete rovnaký Nissan Leaf úplne nabiť za menej ako dve hodiny. Samozrejme, taký vysoký výkon Wallboxu vyžaduje trojfázovú inštaláciu s 32A istením, ale napríklad aj bežný 11kW Wallbox nabije auto za 4h. Tieto príklady vám okamžite ukážu, prečo sa oplatí kúpiť si Wallbox. Jednoduchá kalkulačka času nabíjania elektromobilu vám umožní zistiť, ako dlho trvá doplnenie paliva do vášho vozidla. Zároveň každý Wallbox sleduje parametre nabíjania a v prípade akéjkoľvek chyby alebo rizika Wallbox zariadi bezpečnú prevádzku, čo u klasickej elektrickej zásuvky nie je možné.


Zhrňme si najdôležitejšie problémy:


Aký nabíjací výkon zvoliť?


Rozdiel na trhu, pokiaľ ide o nabíjací výkon, je spôsobený predovšetkým elektrickou inštaláciou v dome. Hlavným faktorom pri výbere Wallboxu by mali byť technické podmienky dostupné v mieste pripojenia. Pred kúpou sa presvedčte, aký výkon si môžete dovoliť alebo ak plánujete výstavbu domu, informujte projektanta o tejto požiadavke. Spravidla sa budete asi rozhodovať medzi 3 fázovou nabíjačkou výkonu 11kW alebo 22kW. Do úvahy treba brať aj to, aký výkon dokáže spracovať Vaše elektrické vozidlo, EU vytvára tlak, aby väčšina palubných nabíjačiek podporovala výkon 11kW (kvôli výkyvom odberu v sieti počas nabíjania), ale ešte stále sú tu vozidlá s nabíjačkami o výkone 22kW.


Aké sú dôvody rozdielov v cenách Wallboxu?

Hlavným dôvodom rozdielu v cenách Wallboxu sú dodatočné prvky, ako napríklad rozšírenie funkčnosti o mobilnú aplikáciu, zabezpečujúca RFID čítačka, možnosť zdieľať nabíjačku s inými používateľmi alebo nejaký výkon. Wallboxy dobrej kvality začínajú na zhruba 600 Euro a ich ceny sa môžu pohybovať až na 1800 Euro.


Potrebujem na inštaláciu Wallboxu zavolať elektrikára?

Nabíjačka sa obvykle montuje tak, že ju pripevníte k stene a potom zapojíte k zdroju elektrickej energie. Nie je to síce nič zložité, ale je vhodné, aby to urobila odborná osoba.


Môže byť Wallbox aj prenosnou nabíjačkou?

Štandardný Wallbox je stacionárna nabíjačka, ktorej rozmery zvyčajne neumožňujú vziať si so sebou na výlet. Na trhu však existuje riešenie - vysokovýkonná mobilná nabíjačka POCKETBOX od Green Wallbox, ktorá vám umožní nabiť auto s výkonom až 16kW. Malé rozmery a šikovná taška vám umožní vziať si ju so sebou na každú cestu a vymeniteľné adaptéry vám umožnia nabíjať z akejkoľvek bežnej zásuvky.